Nyt Saloon tarvitaan raskaan sarjan kaupunginjohtaja (SSS 22.12.2016)

Nyrkkeilyssä kilpailijat jaetaan eri painoluokkiin, jotta kukin ottelija voisi kokea oman kokoisiaan vastustajia. Näin teoriassa käytäntö kuulostaa järkevältä – puhumattakaan siitä näkökulmasta, että itse seisoisi kehässä. Jos 50-kiloisella on vastassa 100-kiloinen jässikkä, lopputulos näyttää melko varmalta. No, toki ainahan voi löytyä se Daavid, joka päihittää Goljatin. 

Nykyinen kaupunginjohtaja Antti Rantakokko jää eläkkeelle ensi keväänä. Ettei asia jäisi viime tinkaan, tänä syksynä aloitettiin kaupunginhallituksen johdolla rekrytointiprosessi.

Oli hienoa huomata, että rima todella haluttiin nostaa korkealle. Hakuilmoituksessa tulevalta johtajalta edellytettiin monia ominaisuuksia: innostavaa johtajuutta, kykyä pitkän tähtäimen suunnittelu- ja strategiatyöhön sekä kokonaisnäkemystä kunta-alasta.

Yhdeksi tärkeimmistä kriteereistä nostettiin se, että tulevalta johtajalta löytyy jo valmiiksi henkilökohtaiset verkostot valtakunnan tasolle saakka.

Nyrkkeilytermejä soveltaen kuulostaa vähintään ylemmän keskisarjan vaatimuksilta.

Hakemuksia tehtävään tuli kaikkiaan 23. Salon kaupungin haasteellinen tilanne ei ollut siis onneksi pelästyttänyt hakijoita. Joulukuun lehdestä sitten saimme lukea, että kaupunginhallitus oli valinnut soveltuvuusarviointiin kolme ehdokasta, joista yksi valitaan tulevaksi kaupunginjohtajaksi.

Ottamatta henkilötasolla mitenkään kantaa itse hakijoihin, on kuitenkin pakko kyseenalaistaa heidän soveltuvuutensa tulevaan tehtävään. Kuten lehdessä (SSS 20.12) todetaan: ”Kaikki kolme ovat hoitaneet nykyisiä virkojaan vasta lyhyen aikaa.” Tämä on totta.

Jo pienikin vilkaisu tulevalle johtajalle asetettuihin vaatimuksiin paljastaa ikävän huomion: yhdenkään valitun ehdokkaan pätevyys ei vastaa esitettyjä vaatimuksia. Näyttää valitettavasti siltä, että ehdokkaat kisaavat aivan väärässä sarjassa.

Mikäli Salon kaupunginjohtajaksi halutaan valita tehtävän vaativuustasoon aivan oikeasti soveltuva henkilö, lienee pakko tunnustaa, että ensimmäinen rekrytointikierros ei onnistunut. Tai ainakaan valitut kolme ehdokasta eivät täytä esitettyjä kriteerejä.

Mitä sitten pitäisi tehdä? En kyllä näe paljon muita mahdollisuuksia kuin aloittaa rekrytointiprosessi uudelleen. Eiköhän olisi kaupungin kannalta parasta, että kehään ei laitettaisi höyhensarjan ottelijaa, kun kaikki kuitenkin tiedämme mitä on vastassa – raskaansarjan haasteet niin kaupungin talouden kuin elinvoiman kehittämisessä ja johtamisessa.

Janne Väistö VTM

Salo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *