Salon on aika tehdä piinkovia päätöksiä (SSS 1.10.2016)

Näin muutama vuosi Nokian alasajon jälkeen lienee aiheellista kysyä, asummeko vielä Suomen Piilaaksossa? Vai ovatko elektroniikkamuseo ja sen pölyiset radiot ainoat asiat, jotka muistuttavat näistä päivistä?

Vakavasti sanoen lienee pakko todeta, että kyllä Salon maine Suomen johtavana elektroniikkakaupunkina on saanut aikamoisen kolauksen. Eikä siinä vielä kaikki, Nokian myötä on valitettavasti mennyt myös satojen ihmisten työpaikat ja sen mukana kaupungin oma talous kuralle.

Vaikka itse kaupunki ja sen päättäjät eivät voi yksin uutta kasvua luoda, ei se vie pois sitä, että juuri nyt olisi äärimmäisen tärkeää luoda edellytyksiä uudelle yritystoiminnalle. Mitä sitten on kaupungin päättäjien osalta tehty? Varmasti paljonkin, mutta jotenkin näyttää siltä, ettei oikea käsi aina tiedä, mitä vasen tekee.

Vai miten muuten voi selittää sitä, että samaan aikaan kun kaupungin taloutta yritetään tasapainottaa säästöillä säästöjen perään, niin kaupungin rakennusosastolla ei tästä ongelmasta ole kuultukaan.

Kyllä aika monen mielessä on hiertänyt kysymys, miten tässä taloustilanteessa voi rahaa riittää liikenneympyröiden rakentamiseen suorille teille tai investointiin, missä urheilukenttä revitään aivan kappaleiksi ja rakennetaan uusi tilalle.

Kyllähän ne työllistävät ja luovat viihtyisyyttä, mutta väitän, että aika harva meistä vastaavanlaisessa tilanteessa kuitenkaan ryhtyisi samanlaisiin toimiin. Rakentamaan uutta pihakivetystä tai huippuvarusteltua kuntosalia, kun samaan aikaan huomaisi katon vuotavan ja työpaikalla olisi puolestaan aloitettu yt-neuvottelut. Eihän se ihan sama asia ole, mutta kuitenkin.

Salolla ei ole enää aikaa siihen, että politiikassa juostaan yhden asian liikkeiden toivomusten perässä tai keskitytään pelkästään säästöjen hakemiseen ilman konkreettisia rakenteellisia uudistuksia. Viimeistään seuraavissa kuntavaaleissa valittujen päättäjien tulisikin asettaa rima korkeammalle.

Nyt täytyy keskittyä täydellä tarmolla ratkaisuihin, millä kaupungin dynaamisuutta saataisiin lisättyä. Miten saada kaupunkiin kasvavia yrityksiä ja sitä kautta uusia työpaikkoja. Ja juuri ja vain tässä järjestyksessä, mitenkään muuten se ei voi pysyvästi toteutua! Työpaikat syntyvät vasta kun on yrityksiä, jotka työllistävät. Tätä tosiasiaa tuskin yksikään puolue voi vastustaa!

Tähän liittyy lisäksi oleellisesti kysymys kaupungin elinvoimaisuudesta. Mutta tämä on myös haasteista vaikein, miten se tehdään? Tässä kun yhdistyvät kuntalaisten viihtyvyys ja sen mukana yritystoiminnan mahdollisuudet. Asia ei synny yksin kaupungin investoinneilla, mutta tuskin ihan ilmankaan niitä.

Vaikka Salon mainetta Suomen piilaaksona ei takaisin saataisikaan, ei meidän silti tarvitse jäädä miksikään elektroniikkakaupungin ulkomuseoksi, missä kunnian päivistä muistuttavat vain tyhjät teollisuuskiinteistöt. Mutta, tämä vaati nopeasti piinkovia päätöksiä ja tekoja!  

Janne Väistö VTM

Salo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *